Casa Romantic Activitati Petreceri medievale Team building Tarife cazare Oferte Speciale Contact Galerie foto

Cetatea Biertan

Petreceri Medievale la Casa Romantic

 

Cetatea Biertan se gaseste in localitatea cu acelasi nume din judetul Sibiu si face parte din patrimoniul UNESCO din 1993.

Localitatea, atestata documentar la 1283, este dezvoltata de-a lungul a doua ulite mai importante si pastreaza structura medievala si aspectul istoric al locuintelor din secolele XVI - XIX, cu decoratie baroca simplificata. Cea mai veche locuinta, cu nucleu din secolul XV, se pastreaza in curtea casei parohiale, iar pe latura estica a Pietei, locuinte cu nucleu din secolul XVI.
Biertanul are, de asemenea, valoare simbolica si memoriala, caci intre 1572 si 1867 a fost sediul Episcopiei Evanghelice Luterane, centrul vietii spirituale si politice a sasilor transilvaneni.

Din cele 7 turnuri ale cetatii, unul era „Inchisoarea Indragostitilor”
Celelalte 6 turnuri ale castelului aveau fiecare o cu totul alta destinatie: de la Turnul Catolic la Turnul cu Ceas si… Turnul Slaniniii, locul in care erau depozitate alimentele locuitorilor din cetate.

Fost centru social si economic al regiunii Doua Scaune, Biertanul a fost asezarea in care nu a existat decat un singur divort in 400 de ani, daca dam crezare legendelor locale.

Metoda locala de a impaca indragostitii certati era brevetata de preotii din cetate. Cei care se aflau in prag de divort erau intemnitati de prelati. Sotii erau dusi departe de tentatiile lumesti, printre creneluri si ziduri groase, in turnul care servea drept Inchisoare a Indragostitilor.

Sentinta dura de obicei o saptamana, dar se putea prelungi, in fucntie de capriciile celor doi indragostiti indaratnici. Pentru a reaprinde flacara iubirii, sotii erau lasati singuri in camera si erau nevoiti sa imparta absolut totul.

Aveau la dispozitie un singur pat, o masa, un scaun, o singura farfurie, un singur pahar si un singur set de tacamuri. Nu puteau face absolut nimic fara sa se ajute cu partenerul. Reteta a functionat.

Anual la Biertan au loc diferite manifestari culturale menite sa arate vizitatoilor aceste locuri pline de istorie si inedit sau care prilejuiesc reintalniri ale sasilor care au trait pe aceste meleaguri.

La sfarsitul lunii iulie 2010 am fost si noi prezenti, imbracati in straie medievale la o manifetare de mare amploare Transilvania Fest, o sarbatoare culturale si ...gastronomica.

Avem cateva fotografii in amintirea acelor ceasuri petrecute la Biertan

 

Casa Romantic © 2010. Toate drepturile rezervate
Site by IT Exchange